Pages

Thursday, January 27, 2011

Bahaya Panadol

SEBUAH KISAH BENAR....


 
Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.




Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.




<span>Alternative Treatment ( Tips )</span>
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.




Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.




Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?
Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.




p/s: serik la aku xnk telan benda ni lagi..apa komen korang.??

9 comments:

Deliah's Deli said...

salam...thanks kongsi info ni :)

eqbalzack said...

bagus! good info...TQ

cik suka senyum said...

To:Delilah's Deli~ same-same..

thanks jugak sudi singgah komen kat sini..^_^

cik suka senyum said...

To en. eqbalzack: tikiu jugak sudi follow n komen kat my blog..

juz share dis good info buat manfaat kita bersama..en eqbalzack tentu lebih arif tentang perkara ni kan..hehe

ain said...

alamaksss, ain slalu migrain, jd mmg layan panadol lah.. thanks for de info, takut lak bile bce kburukan panadol.

*salam ukhwah*

cik suka senyum said...

thanx ain sudi komen...

owh migrain..mesti banyak bergantung pd panadol..tapi ain jangan risau ada je rawatan alternatif lain mcm rawatan tradional ke..cuba la tanya pada yang lebih pakar ok..

sebolehnye kite elak la telan panadol...

salam ukhuwah jugak

exora said...

pernah terbaca tentang bahayanya panadol ni sebelum ni...agak menakutkn juga sbb dulu sy suka telan panadol...harap xde kesan smpingan la...takuttt...huhuu

cik suka senyum said...

hai exora.....

hope everything is fine n sebolehnye kite same2 elak la pasni..k

SahabaT SejaTi said...

seram seiyh :O

Post a Comment

About Me

My photo
=)senyum itu menceriakan...senyum itu penawar duka...senyum itu sedekah(=

sila la masuk tetamu